2009. március 24., kedd

Ulmus elegantis Jaqueline Hiller (törpe szil)

Ez is faiskolából való. Eddig nemigazán mertem drasztikusan hozzányúlni, vártam vele egy évet (lehet, hogy elvesztegettem..)! Viszont most elszántam magam rá.. :) Aztán majd kiderül, hogy mi is lesz belőle. Mivel aránylag magas a törzsvastagsághoz képest így valószínűleg a piros vonalnál fogom "kettévágni". Így a magasság:törzsvastagság arány kedvezőbb lesz.
A fa feleakkora lesz, gondolom erőteljesen fog majd hozni oldalhajtásokat (ezt arra alapozom, hogy tavaly tavasszal is sok volt), amik közül némelyiket meghagyom, hogy a még csupasz törzset is lefedjék az oldalágak.


2 megjegyzés:

  1. Szia,
    ha esetleg a felső részt is meg akarod menteni, érdemes legyökereztetni légbujtással, ha sikerül, akkor mindjárt két fád is lesz, ha nem, akkor is megmarad az alsó, és egy jó gyakorlás a légbujtásra.
    A kettévágást én lejjebb ejteném meg, kb ott, ahol a jobb oldalon egy viszonylag csupasz ág indul ki: vagy a fölött közvetlen, vagy az az alatti hátsó irányba kinyúló ág fölött, és akkor viszont meg kellene fordítani az elölnézetet, hogy a seb hátra kerüljön.
    Ez csak az én elképzelésem, természetesen neked kell dönteni,hogy mi a célod
    Üdv és jó munkát hozzá

    VálaszTörlés
  2. A légbujtáson én is gondolkozom, ezért sem "nyúltam" még hozzá.
    Ezt a lehetőséget még meggondolom.
    Majd csinálok egy olyan képet, ahol jobban látszik az a rész ahol a vágást ejteném meg. Ezen sajnos nem látszik rendesen, hogy ahol elvágnám ott még van egy ág, és utána az lehetne a fa csúcsa.
    Azt a piros vonalat rakhattam volna még pár centivel lejjebb, csak akkor eltakarta volna azt az ágat.
    Majd rakok fel másik képet és akkor egyértelműbb leszek.

    VálaszTörlés